Tutkinto

Graafisen suunnittelijan tutkinto

08 / 2016 – 06 / 2017

Helsinki Design School

Graafisen suunnittelijan tutkinnon suorittaminen Helsinki Design Schoolissa oli merkittävä käänne visuaalisella matkallani. Tämä pysäkki tarjosi valtavasti uutta intoa ja eväitä etenkin oman tyylin vaalimiseen ja tapaan toteuttaa sitä. Koulutuksessa teimme runsaasti erilaisia harjoitustöitä, joista muutama esimerkki palautteineen tässä. Seuraavat eivät siis ole oikeita asiakastöitä.

Levyn kansi

Valitse yksi kolmesta annetusta kappaleesta ja suunnittele sille abstraktit kannet. Välitä haluamasi viesti värien, muotojen ja sommittelun avulla.

Pohdintaa toteutuksesta

New Orderin Blue Monday on minulle arvoitus. Siinä on näennäisesti kaikki hyvin tai jopa hilpeää, mutta tarkemmin katsottuna jokin on auttamattomasti vinossa. Biisin iskevä ja läpitunkeva, ehkä jopa röyhkeä rytmi tuntuu toistavan itseään uuvuttavuuteen asti. Kappaleen rytmi muotoutuikin mielessäni toistuviksi neliöiksi, jotka surutta jättävät toiset alleen. Halusin rajata toistuvat kuviot ympyrän sisään, koska lyriikassa on viitteitä jonkinlaisesta hallinta-asemasta. Värimaailma toteuttaa sekin biisin antamaa kokonaisvakutelmaa: vahvaa, voimakasta ja salaperäistä.

Erittäin hyvä. Tämä voisi olla “oikeasti” käytössä. Hyvä simpplei lähestyminen ja tasapainoinen tilan käyttö. Teksti ja muut elementit ovat linjassa. Hyvä yksinkertaisen ja runsaan vuoropuhelu.

Inka Järvinen
Absurdi taideteos

Tee absurdi taideteos useaa valokuvaa hyödyntäen. Taiteilijan vapaudet!

Hieno kuva, todellakin absurdi. Hyvää luovaa näkemystä. Kompositio ja värit ovat oikein toimivia ja kuva näyttää ensisilmäyksellä oikein kauniilta. Teknisesti se on myös onnistunut eikä mikään yksittäinen asia osu väärällä tavalla silmään. Hyvää työtä!

Valtteri Hirvonen
Visuaalinen identiteetti

Suunnittele visuaalinen identiteetti nykytaidetta esittelevälle Guggenheim Helsinki -museolle.

Pohdintaa toteutuksesta

Tämä Guggenheim Helsingin visuaalinen identiteetti sai inspiraationsa Guggenheim-museoille tärkeältä tuntuvasta arkkitehtuurista. Helsingin Art in The City koostuu toisistaan yhdistetyistä erillisistä paviljongeista, jotka asemapiirroksessa näyttävät jo itsessään taideteokselta. Nämä asemapiirroksen monikulmiot ovat kokonaisuutena helposti yhdistettävissä itse rakennukseen ja toimivatkin tässä ilmeessä graafisina elementeinä kautta linjan.

 

Guggenheim Helsingin logo koostuu Guggenheim-sanasta ja paksummalla leikkauksella Helsingin lyhenteestä Hki. Fontiksi valikoitui Newface Companyn elegantti ja hillitysti leikkisä päätteetön Berkslund. Fontin äärimmäisen mielenkiintoiset pyöreät muodot toimivat hyvin vastapainona muun ilmeen terävyydelle ja tuovat ehkä Helsinkiin myös jotain New Yorkin Guggenheimin arkkitehtuurin pyöreistä muodoista. Leipätekstitasolla ilmeessä käytetään groteskia Acumin Pro Condensed -fonttia ja sen eri leikkauksia. Acumin Pro Condensed jatkaa tavoiteltavaa arvokasta ja hillittyä linjaa.

 

Guggenheim Helsingin museota itseään koskeva värimaailma on mustavalkoinen niin graafisesti kuin kuvallisestikin. Väriä kokonaisilmeeseen tuovat näyttelyitä koskevat printit ja verkkomateriaali, joissa värit määräytyvät kulloisenkin näyttelyn ja sen sisällön mukaan.

Tässä on hauska idea noissa graafisissa elementeissä. Logo on oikein hyvä ja tasapainoinen.

Antti Uotila
Logosuunnittelu

Tee itsellesi oma logo.

Pohdintaa toteutuksesta

Lähestyin tehtävänantoa monogrammin kautta. Toteutin nimikirjaimistani M ja J logomerkin, joka jäi myös yritykseni käyttöön.

Hieno merkki.

Antti Uotila
Kuvitus

Lue artikkeli “Cubby – not just another foul-mouthed sailor”. Poimi siitä mielestäsi olennaisin ajatus ja kiteytä se kuvitukseksi.

Pohdintaa toteutuksesta

Artikkeli kertoi kirjailija Herbert Selby Jr:n elämästä. Artikkelin perusteella hänen elämänsä tuntui olevan kuin nuorallakävelijän tasapainottelua monella elämän osa-alueella: terveydessä, riippuvuudessa ja menestyksessä. Kompastelusta huolimatta Selby Jr ei pudonnut.

Pidän omalaatuisesta tulkinnastasi ja humoristisesta lähestymistavasta.

Linda Linko
Infografiikka

Suunnittele Länsimetrolle juliste, jossa käytät infografiikan keinoja kuvittamaan Länsimetron suunniteltua valmistumisaikataulua.

Hyvä kuvitusidea, raikas ja selkeä! Valokuvan teho vaan on mahtava. Mustavalkoinen toimii myös metron oranssin kanssa.

Marjaana Virta
Juliste

Suunnittele kuvitteelliselle helsinki Jazz -festivaalille ajaton, mustavalkoinen, graafinen juliste, joka toimii katumainonnassa.

Hieno! Idea toimii niin hyvin, että kuvan olisi voinut jättää ilman taukomerkkiä ja viivat olisivat voineet ottaa isomman tilan. Joka tapauksessa hyvää duunia, hieno työ!

Sanna Mander
Sarjakuva

Toteuta sarjakuva-aukeama haluamastasi aiheesta.

Erittäin hyvä ja omalaatuinen tarina. Tarinankuljetus on myös tosi hyvin onnistunut. Ruutujen koot vaihtelevat mukavasti ja on hyvä ratkaisu venyttää puhekuplat ruutujen ulkopuolelle. Mahtava sarjis!

Valtteri Hirvonen
Logouudistus

Valitse mikä tahansa olemassaoleva logo ja uudista se.

Pohdintaa toteutuksesta

Tämän leikkisän logouudistuksen tärkeimpänä päämääränä oli tuoda verkossa toimivan lippukaupan silloista logoa lähemmäs tätä päivää yksinkertaistamalla ja pelkistämällä logoa ja sen seurauksena yrityksen koko visuaalista identiteettiä. Alkuperäisen logon teknologialähtöisyys oli käyttökelpoinen ajatus myös uuteen logoon. Fontiksi valikoituikin avaruushenkinen, mutta ei kryptinen fontti, jonka kirjaimet ovat melkein täydellisen tasapainoisia ja linjakkaita. Muutamilla yksinkertaistavilla muutoksilla ja kunnon välistyksillä syntyi selkeä ja helppolukuinen kokonaisuus, joka saisi ehkä myös palvelun tuntumaan helppokäyttöiseltä ja helposti lähestyttävältä.

 

NetTicketin silloinen logo käytti isoja alkukirjaimia erottamaan yrityksen kaksi sanaa toisistaan. Oletettavasti asia oli tärkeä, joten oli tarpeen kiinnittää jollain tapaa huomiota näiden kahden sanan rajakohtaan. Ratkaisu löytyi jokaisesta tapahtumalipusta löytyvästä QR-koodista ja sen tarjoamista mielenkiintoisista kuvioista. Puolittamalla yhden t-kirjaimen sain säilytettyä logossa tasapainon, ja lisäämällä puolikkaiden väliin QR-koodimaista kuviota sain sanat liittymään ja hämmästyttävästi samalla erottumaan toisistaan.

 

Sininen väri on ollut voimakkaasti osa yrityksen identiteettiä, joten se säilyi päivitetyssä logossa. Valkoiseen yhdistettynä kokonaisuus on myös värimaailmaltaan hyvin rauhallinen, hillitty ja raikas. Ja suomalainen, englanninkielisestä nimestä huolimatta.

Tässä ollaan erittäin hyvillä jäljillä. QR-koodi on visuaalisesti kiinnostava ratkaisu. Myös katkaistujen t-kirjainten idea on hyvä. Typografia ja kokonaisuus näyttävät hyvältä.

Antti Uotila